Hovedside Opp Italienske måltider
Huset lite.jpg (2952 bytes)

Ferie i Puglia  

Solglime i Monopoli

Vi leier ut vårt feriehus

Se huset
Leie feriehus?
Fotoalbum

Forespørsel / request / domanda

English

Et fullt kveldsmåltid ”Cena” på ristorante i Monopoli

Full servering av alle retter er alt for mye for en person, men man kan gjerne be om at en eller flere av rettene blir delt på flere personer enn antallet porsjoner, hvis man ønsker å smake seg gjennom et helt måltid. Man kan f.eks be om en forrett til to personer eller to forretter til fem personer, en primo delt til to personer, for å få en secondo hver, eller en dessert med to skjeer til, om man er blitt for mett. Man kan gjerne bestille de første rettene, for å se hvor mye man orker. Blir det for mye så kan man hoppe over et ledd. De er imøtekommende ved alle slike forslag. Uten slike løsninger kommer man ikke gjennom et helt måltid. Lokalbefolkningen spiser seg aldri gjennom hele rekken uten slike delte løsninger.  

Drikk gjerne husets vin på karaffel. Den stammer fra en lokal vinprodusent som innehaveren har kontakt med og er som regel god som hverdagsvin, tilpasset maten. Det er ikke så nøye på om det skal være rød eller hvit vin til. Det viktigste er at man drikker og spiser det man liker. Det er som regel mulig å drikke rød vin til alle rettene, da det gjennomgående brukes olivenolje og krydder som tilsetning.  

Aperitivo, er ofte vino spumante, prosecco, med noe å bite i, gjerne taralli, små, sprø, salte, krydrete kringler.

Det settes fram Bruschetta (Crostini: ristet, daggammelt brød med olivenolje og litt krydder) med hakkede tomater og ofte hvitløk, og en skål med egnens oliven, mens man venter på selve måltidet. Dette kommer på bordet uten at man bestiller det. 

Antipasti består som regel av flere retter som settes fram samtidig, med god valuta for pengene. Det kan nesten sammenliknes med spansk tapas eller gresk meze. De fleste er basert på sjømat: sure sardiner, ulikt frityrstekt fra havet blandet på en asjett, akkar, rå og kokt, blekksprut, skalldyr, litt grønnsaker som aubergine eller zucchine, kanskje skivet saltpølse, og gjerne en rett med fersk mozarello eller annen ost. Ofte får man en eller to varme småretter, f.eks varm fave- (bønne) puré. Det er utallige varianter av antipasti, forskjellige fra dag til dag og fra sted til sted. Det er selvfølgelig mulig å bestille f.eks salat i stedet for ”tapas”, som vanligvis frambys. 

Primo piatto er den viktigste karbohydratkilden, og den kan bestå av en pastarett, eller en ris- eller potetrett eller blanding av de to siste.  

Secondo piatto er den mest kostbare proteindelen av måltidet, og består ofte av hel fisk eller et stort fiskestykke, men litt finere restauranter har også kjøttretter. Det er lite tilbehør til dette måltidet, men man kan bestille sideretter, contorni, som ulike grønnsakretter eller salater. 

Formaggio (ost) er ikke så vanlig, men tilbys av og til.  

Frutto frukt kan være et alternativ til dessert.  

Dolce er søt dessert, is, (sorbetto eller gelato) eller kake.  

Caffè (- og med det forstås espresso, men det er mulig å få ”norsk kaffe”, caffè americano, som er espresso uttynnet med varmt vann.)  

Til slutt forslås en amaro dvs. krydret, søtt, bittert brennevin, eller sitronlikør, limoncello, ofte laget på eget kjøkken og servert med stolthet. Det er også mulig å få grappa, en tradisjon de har hentet fra Nord-Italia.