Hovedside Opp
Huset lite.jpg (2952 bytes)

Ferie i Puglia  

Solglime i Monopoli

Vi leier ut vårt feriehus

Se huset
Leie feriehus?
Fotoalbum

Forespørsel / request / domanda

English

Italiensk vin

Det spesielle med Italia er at de såkalte edle druesortene bare brukes i Italia fordi det er her de frembringer store (og gode) viner. De kommer  sjelden til sin rett andre steder. Det gjelder for Nebbiolo i Piemonte og Sangiovese i Toscana. Ellers brukes druesorter som Barbera, Dolcetto, Prunello Gentile, Canaiolo, Cirvina, Rondinella og  Molinara.

De mest kjente italienske vinene er rødviner. De viktigste vinområdene finnes i Piemonte (Barolo, Barbaresco, Gattinara, Barbara d'Alba), Toscana (Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Super-Toscanere) og Veneto (Valpolicalla, Bardolino).

Etter EU-standard er vinene klassifisert i kvalitetsvin og bordvin.

Donominazone di Origine Controllata e Garantita (D.O.C.G)
Dette er den øverste klassen der staten garanterer for kvaliteten på vinen. Denne standarden ble først etablert i 1984, og viner i denne gruppen må ha et garantisegl på flasken. Her er det strenge krav til kvalitet.

Denominazione de Origine Controllata (D.O.C)
Her settes det grenser for druesammensetninger og mengder. Vinen kommer fra definerte geografiske områder og det er bestemte krav til produksjonsteknikker.

Indicazione Geografica Tipica (IGT)
Dette er en vin fra et geografisk avgrenset område, og det er gitt rammer for hvilke druer som er tillatt. Det oppgis årgang på flasken, men ikke angivelse av områder og druer.

Vino da Tavola (VDT)
Her blir kun farge på vinen angitt, det er ingen begrensninger for druetyper, årgang eller geografisk opprinnelse.