Hovedside Puglias historie Oktogonen Fredrik II
Huset lite.jpg (2952 bytes)

Ferie i Puglia  

Solglime i Monopoli

Vi leier ut vårt feriehus

Se huset
Leie feriehus?
Fotoalbum

Forespørsel / request / domanda

English

Castel del Monte

Castel del Monte er Bari-regionens viktigste landemerke. Les mer på wikipedia, der dette bildet er hentet fra.

Castel del Monte ligger 540 meter over havet og kroner en høyde i Puglias grisgrendte høyland. Castel del Monte står på UNESCOs verdensarvliste.  

Castel del Monte ble reist under Fredrik II, få år før han døde i 1250. Dette bemerkelsesverdige, mystiske byggverket minner mest av alt om en borg. Grunnflaten er åttekantet omgitt av åtte åttekantede tårn og det er åtte rom på hvert plan. Den indre borggården er også åttekantet. Det gylne snitt er brukt for å harmonisere proporsjonene. I Castel del Monte forenes trekk fra klassisk, normannisk, romansk, gotisk og arabisk byggeskikk på harmonisk vis. Castel del Monte er muligens tegnet av Fredrik selv,

Hvilken funksjon Castel del Monte hadde, er fremdeles uklart. Lenge trodde man det var et jaktslott. Fredrik II dro ofte på jakt i eikeskogene i Puglia. Det er avanserte ildsteder og et toalett i Castel del Monte, men borgen mangler vanlige bruksrom og det finnes ikke kjøkken der. Sannsynligvis har borgen aldri vært bebodd. Dette svekker teorien om at Castel del Monte har vært brukt som jaktslott.

Fredrik II var svært opptatt av metafysikk og humanisme. Han hadde stor interesse for arabisk og jødisk kultur hvor tallmystikken spilte en stor rolle. Man trodde at universet var skapt perfekt med guddommelige, matematiske proporsjoner. Den geometrisk perfekte sirkelen symboliserte det guddommelige, kosmos og himmelen. Kvadratet symboliserte jorda. Den regelmessige åttekanten, oktogonen, som er en mellomform mellom sirkel og kvadrat symboliserte følgelig møtet mellom guddom og menneske. Castel del Monte er kanskje en rent symbolsk bygning oppført langs reiseruten til Jerusalem av en hersker som lot seg utrope til konge av Jerusalem?

Se spilleliste fra

 (2 videoer med samlet varighet 4 min 10 sek)

Castel det monte

Les mer på Wikipedia

Fredrick II "stupor mundi"

Les mer på Wikipedia.