Hovedside Middag på restaurant Godt kjøkken Mathistorie
Huset lite.jpg (2952 bytes)

Ferie i Puglia  

Solglime i Monopoli

Vi leier ut vårt feriehus

Se huset
Leie feriehus?
Fotoalbum

Forespørsel / request / domanda

English

Puglias mat slik du får den servert i Monopoli

Italienere reiser til Puglia for å spise god mat. Puglia er den mest fruktbare delen av Syd-Italia. Spisestedenes kjøkken raffinerer bondekjøkkenet, og baserer seg på ferske, lokale råvarer både fra jordbruk og fiske. Monopoli er kjent for sin ferske sjømat. Det brukes råvarer fra havet i alle tenkelig sammensetninger i kjøkkenet: rå (blekksprut og kråkeboller), syrnet, kokt, stekt grillet, som forretter, på pasta og som hovedrett. Fisk serveres gjerne hel: grillet eller helstekt. På serveringssteder blir det beregnet en fisk per person. På torget i Monopoli er det to boder som selger cozze, blåskjell.

Retter stekt i ovn i gratengform, tradisjonelt terrakottaformer, benevnes tiella, etter navnet på gratengformen. (Tiella er antakelig et spansk låneord, med samme opprinnelse som paella)

Frukt har en naturlig plass i kostholdet. Mot slutten av et måltid kan man få servert lokal frisk frukt, som lokalt dyrkede spisedruer, fiken, kaktusfiken (fico d’India) eller kirsebær. Tørket frukt er også tradisjon. En del av frukten som selges på torget i Monopoli er importert fra andre regioner. Citrusfrukten kommer for eksempel som oftest fra Sicilia. 

I tillegg til enkel servering av frukt og fruktretter der råstoffenes kvalitet fremheves, lages søtsaker, dolce. Dolce avrunder måltidet. Dolce kan en søt dessert eller en kake bakt på restaurantens eget kjøkken. Kaker er ofte basert på ricotta og mandler, gjerne søtet med honning. Til høytider lages det kunstfredig marsipan, pasta di mandorle og ulike typer mandelmakroner. Ofte kan man også velge vanlige fellesitalienske desserter som iskrem (gelato eller sorbetto) eller panna cotta.