Hovedside Opp
Huset lite.jpg (2952 bytes)

Ferie i Puglia  

Solglime i Monopoli

Vi leier ut vårt feriehus

Se huset
Leie feriehus?
Fotoalbum

Forespørsel / request / domanda

English

Oktogonen

Tallenes mystikk hadde hatt stor plass i religionene. Man trodde at universet var perfekt skapt med guddommelige, tallmessige proporsjoner. Gudshus og tempel skulle gjenspeile det hellige univers og byggverkenes proporsjoner ble planlagt etter de religiøse tallsystemene.

Sirkelen er geometrisk perfekt og har som religiøst symbol representert Gud, kosmos og himmelen. Kvadratet har vært et bilde på jorden. Den regulære oktogonen ble sett på som en mellomform mellom et kvadrat og en sirkel. Oktogonen blir derfor et bilde på møtet mellom jord og himmel og symboliserer åndelig gjenfødelse, som i dåpen eller oppstandelsen. Tallet 8 ga håp. I følge skapelsesberetningen begynte livet på den åttende dag etter at himmel og jord var skapt, og Kristus sto opp fra de døde på den åttende dag etter Palmesøndag.

Allerede i antikken ble det reist åttekantede og runde seremonibygg. Disse ble blant annet brukt som mausoleer og i kristen tid også som dåpskapeller (baptisterier) og døpfonter. Castel del Monte er kanskje en rent symbolsk bygning. Fredrik 2 (1194- 1250) var svært opptatt av metafysikk og humanisme. Han var også svært interessert i arabisk og jødisk kultur der tallmystikken spilte en stor rolle. Har lot oppføre det mystiske Castel del Monte som har en åttekantet grunnplan og åttekantede tårn. Både den indre borggården og de enkelte rom er også oktogonale. Det er ingen vanlige bruksrom i borgen. Castel del Monte er oppført langs reiseruten til Jerusalem av en mann som lot seg utrope til konge av Jerusalem

I Jerusalem ble det reist en rundkirke over Kristi på Golgata som fra midten av 300-tallet var et viktig pilegrimsmål. Andre oktogonale bygg er baptisteriet i Laterankirken i Roma (325), Keiser Konstantins kirke «den gylne oktogon» i Antiokia (ca 340). I Norge har vi blant andre Rundkirken i Tønsberg og den oktogonale alterbygning Nidarosdomen.