Hovedside Faktaark Puglia
Huset lite.jpg (2952 bytes)

Ferie i Puglia  

Solglime i Monopoli

Vi leier ut vårt feriehus

Se huset
Leie feriehus?
Fotoalbum

Forespørsel / request / domanda

English

Puglia

Syd-Italia har subtropisk klima, med varme, tørre somre og milde, fuktige vintre. Puglia, helt nede «på hælen» er Italia mest solrike region, og kalles av og til for Italias hage. Puglias gode jordsmonn gjør regionen til den mest velstående av Syd-Italias regioner. Det dyrkes hvete, bygg, havre og grønnsaker på det mest fruktbare flatlandet i nord. Lenger syd, der det er tørrere, dyrkes oliven, druer, mandler og fiken. Rundt Lecce dyrkes også tobakk. Adriaterhavets kyst er rik på muslinger, skalldyr og fisk. Det meste av den italienske fisken fanges i Puglia og regionen produserer mer olivenolje enn de andre 19 italienske regionene til sammen. Vinene fra Puglia er Italias sterkeste. Puglias kjøkken bruker førsteklasses råvarer som gir et enkelt, smakfulle og sunt kosthold som består av sjømat, friske grønnsaker, pasta og det gode Puglia-brødet. Samling rundt måltidet er viktig, og midt på dagen står samfunnet stille, mens alle spiser sin lunsj.

Puglia har et skiftende landskap. Gargano i nord er "sporen" på den italienske støvelen. Fjellet ved Gargano styrter bratt ned i havet, der det ligger flotte badestreder ved fjellets fot. Inne i landet er det pinje-, eike- og bøkeskog. Bari-provinsen er Puglias viktigste kulturhistoriske område med kirker, klostre, gamle borger og forsterkede gårdsanlegg. Det gåtefulle byggverket Castel del Monte som ble bygget av Fredrik II er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Hovedstaden Bari har en velbevart bykjerne fra middelalderen. Relikviene etter St Nikolaus, helgenen som julenissen stammer fra, oppbevares i den vakre katedralen San Nicola.

Vest for Monopoli, bak åsryggen, dannes en dalformasjon vestover mot Taranto som kalles Valle d´Itria. Valle d’Itria er mest kjent for sine særegne igloliknede hus – Trulli. Byen Alberobello, som også står på UNESCOs verdensarvliste, har flere bydeler der bebyggelsen består av bare trulli. Den flotte dryppsteingrotta i Castallana Grotte er åpen hele året med guidede turer i hele 3 kilometer lengde.

Helt nede på helen, i Salento, ligger Lecce. Byen er en ekte barokk- og rokokkojuvel, som preges av sine spesielle og fascinerende gylne farger og kalles barokkens Firenze.

På grunn av beliggenhet skiller Syd-Italia seg historisk fra Nord-Italia. Strategisk plassert med sin fruktbare jord, midt i Middelhavet, har Syd-Italia vært gjennomfartsland for utallige folkeslag. Puglias historie, arkitektur, kultur og mattradisjoner er en syntese av alle middelshavsmaktene påvirking gjennom de siste 2500 åra. Grekere, romere, bysantinerne, arabere, normannere, franskmenn, germanere og spanjoler har alle regjert i regionen og etterlatt spor. Taranto var en viktig by i Magna Grecia, og araberne kom så langt som til Bari.