Hovedside Opp
Huset lite.jpg (2952 bytes)

Ferie i Puglia  

Solglime i Monopoli

Vi leier ut vårt feriehus

Se huset
Leie feriehus?
Fotoalbum

Forespørsel / request / domanda

English

Trulli

trullotal65.jpg (4059 bytes)

Trulli 5.jpg (3308 bytes)

Trullostein65.jpg (4030 bytes)

trulli1.jpg (8269 bytes)

trulli3.jpg (6473 bytes)

trulli4.jpg (5547 bytes)

trulli2.jpg (8062 bytes)

trulli7.jpg (5547 bytes)

Trulli9.gif (5810 bytes)

Dette er bygninger særegne for Valle d’Itria. Modulen er en trullo, som er et sylindrisk steinhus, bestående av ett rom, dekket av et grasiøst, bratt konisk (kjegleformet) tak som er avsluttet med et slankt spir som favner en rund stein som hviler helt på toppen, pinnacolo. Ved behov for utvidelse av boligarealet ble det bygget til en ny trulloenhet, slik at en bolig ofte består av en klynge med sammenhengende trulli med åpninger mellom enhetene. Det ble også bygget til små sovealkover ut fra huskroppen.  

En trullo har tykke vegger og i de gamle husene er veggen bygget opp av tilhuggede og sammenføyde kalksteinsblokker uten noen form for mørtel. Taket er stablet i såte av steiner i avtakende størrelse, og konstruksjonen er selvbærende. Veggene og taket er bare pusset (kalket) på overflaten. Overflaten av taket dekkes av buede, flate stein som overlapper på samme måte som moderne takstein. Regnvann ledes gjennom renner og kanaler fra takene og ned i vannsisterner i grunnen. De tykke veggen holder huset varmt om vinteren og kjølig om sommeren.

Trullienes herkomst er en gåte. Byggeteknikken er sannsynligvis prehistorisk, og har muligens vært i kontinuerlig bruk i området. Det hevdes at pinnacolo er symbolarv fra hedensk tid, da solen ble tilbedt. Det er fortsatt ofte malt symboler på taket, både kristne og hedenske.

På 16. og 17. hundretallet bodde småbøndene i trulli. En familie disponerte to eller tre trulli med et sentralt ildsted, og i trulliene rundt var det matvarelager og stall til hesten

Alberobellologo50.gif (5912 bytes)

Trullotak50.jpg (2775 bytes)

Unescologo50.jpg (13856 bytes)