Puglias vin
I Italia er vinen er en del av det daglige kostholdet og det dyrkes vindruer overalt.
Italia produserer omtrent en fjerdedel av verdens vin, og er verdens største vinprodusent
og landet har utallige røde viner.
Generelt kan en si at italienske røde viner har spenstig struktur og er friske med en
søtlig fruktaroma og med en god del tanniner. Mange av Italias tradisjonelle røde viner
er stramme hvis de drikkes alene, men de kommer til sin fulle rett sammen med typisk
italiensk mat.
Italias hvite viner er relativt nøytrale og lette i smaken, med moderat syreinnhold og
er lett-drikkelige.
På Puglias fruktbare sletter produseres 15% av all Italias vin, og distriktet alene
produserer mer vin enn hele Tyskland til sammen.
Noen vinlenker:
Skal man kjøpe ordinær vin fra Puglia, så er ung vin oftest best. Dette gjelder
spesielt den hvite vinene. Når rødvin skal nytes, vinner den røde vinen seg ved å
bli luftet 1-2 timer.
Allerede i Romertiden ble vinen fra Puglia eksportert verden rundt. I mange år har
Puglia produsert hverdagsvin og vinkonsentrat som har vært brukt som tilskudd til
vinproduksjon i Nord-Italia og også i Frankrike. Hvite viner ble brukt som basis for
Vermutproduksjon. Ved for gode vekstbetingelser for vinrankene bærer de rikelig og gir
stor avkastning, og vinen som lages av slike druer får høyt alkoholinnhold, men kan
mangle både karakter og holdbarhet. Distriktet produserer fortsatt et stort volum
ordinære viner og vin for destillasjon, men de siste årene har det foregått en
modernisering av produksjonsmetodene og internasjonalisering av handelen med vin og øket
investering av utenlandsk kapital i vinindustrien i Puglia. Nye dyrkningsmetoder som
espaliering i stedet for vekst som enkeltstående busker og satsing på druesorter med
lavere avkastning, blant andre også klassiske franske druesorter, har ført til
kvalitetshevning av den syd-italienske vinen. Vingårder og vinprodusenter har satset på
kvalitet framfor kvantitet. Dette har ført til forbedring av tradisjonell vin og
utvikling av nye vintyper. Velrennomerte vinprodusenter inngår samarbeid med lokale
italienske produsenter og kooperativer i arbeidet med å komme fram til nye elegante
vintyper, tilpasset et kresent publikum i Europa, USA og den nye verden.
|