Huset lite.jpg (2952 bytes) Se huset
Leie feriehus?
Fotoalbum

Ferie i Puglia   Monopoli

 Vårt feriehus Solglime

English

Forespørsel / request / domanda

Hovedside Trulli

 

Alberobelloheading.jpg (78744 bytes)

Alberobello

Alberobello er en av tre severdigheter i Puglia som er står på UNESCOs verdensarvliste. Alberobello ligger et par mils veg sørvest for Monopoli, over åsryggen på om lag 300 meter over havet i valle d'Itria. Monopoli kan kanskje gi assosiasjoner til Kardemomme by, men Alberobello er Kardemomme by! I Alberobello er store områder bebygget med de sjarmerende trulliene, små igloliknede steinhus som ligger tett langs de steinlagte gatene som slynger seg oppover åsen i byen.

Byen Aberobello ligger i dag på to åser som opprinnelig var atskilt av en elvebunn. Den moderne byen ligger på østsiden og på den vestlige høyden ligger den gamle bebyggelsen med trulli.

Byen Alberobello skiver sin historie fra andre halvdel av 16-hundretallet. Området var da len under hertugen av Conversano. Hertugen tillot bebyggelse, men kun i tørrmur, slik at bygningene rask kunne rives ned dersom det skulle komme inspeksjon fra kongen. På denne måten var det mulig å unngå inndriving av den skatten som skulle betales for bymessig bebyggelse. Livsbetingelsene for beboerne var vanskelige, og på slutten av 1700-tallet ble fikk byen frihet etter at en gruppe utsendinger appellerte til burbounerkongen Ferdinand IV i Taranto.

Etter at byen fikk sin frihet begynte befolkningen å sette opp sine trulli med mørtel.

Kong  Ferdinand (død 1824) var kjent som Ferdinand IV i Napoli og som Ferdinand III på Sicilia og etter 1816 som Ferdinand I. av de to Sicilier.

Unescoheading.jpg (52376 bytes)

 Artikkel fra i VG og Adresseavisen